Povestea slujitoarei, o realitate din ce în ce mai posibilă. Stupid is the new smart

Povestea slujitoarei, o realitate din ce în ce mai posibilă. Stupid is the new smart

Anul curent 2018, ziua nu mai contează, iar după cum se mișcă lucrurile, ai zis că nici anul nu e așa de important, el fiind ușor confundabil cu 1618 – sau ceva pe-acolo – an în care așa-zisele vrăjitoare încă se mai ardeau pe rug pentru că o vecină invidioasă șoșotea inepții. Și-ai zice că-n loc să mergem spre ere evoluate star trekiste, în care ar trebui să fim ceva mai îngăduitori unii cu alții, noi nu facem altceva decât să greșim direcția.

Și te întrebi așa, ce naiba caută hârletele ăla care încă face mușuroaie de semințe în fața băncii de la scară c-un smartphone cu trei camere foto în mână? O fi știind să-l folosească, și dacă da, la ce naiba-i folosește? Pentru că așa o contradicție mai rar ți-e dat să vezi. Același individ care-și lasă gunoiul lângă ușa de la intrare, în speranța că vreun vecin agasat o să i-l ia și o să i-l ducă, numai ca să nu mai vadă jegnița japiței pe scara de bloc unde, de altfel, și el locuiește. Ai zice că-i pasă că te superi? Că-l jignești? Că-l faci împuțit? Ei bine, nu-i pasă! Bașca-și reglează flegma din naso-gâtul lui comun neanderthalian și închide ușa peșterii pe dinăuntru în timp ce-ți fonfăie un: „Spațiul ăsta e la comun, de ce să strâng?”.

Anul „Domnului” 2018, an în care o coaliție pentru familie se chinuie să cheltuiască niște bani publici pe un referendum (pentru familia tradițională, zic ei) care, aparent, e inutil. La ce e bun un referendum pentru a interzice ceva ce oricum nu e legal nici acum? Ghiciți ce? Pe premisa că tu o să crezi că e inutil și nepericulos se bazează și ei, pe politica ignoranței poporului. În realitate, treaba asta e politica pumnului în gură aplicat atunci când dormi. Când ai să te trezești din somn, ai să găsești un ditamai pumnul în gură și-ai să te întrebi cam cât de adânc ai putut să dormi ca să nu simți când ți-a intrat. Nu mai dormi cu gura deschisă, omule!

Nici nu-i de mirare că în anul 2018, o familie monoparentală nu e primită în Hollywood Multiplex din București în cadrul programului „family”. Anul în care se zvonește că teleportarea e din ce în ce mai aproape de realitate, însă tu, ca femeie ce-și crește singură cei doi copii, aproape că n-ai voie să umbli bărbat-less pe stradă. Și să te mai numești și familie? Pe rug, vrăjitoareo! Să ți se ia copiii și ți-i trimită în orfelinat, la foamete, lipsă de dragoste și cine-știe-câte-și-mai-câte! Cu siguranță copiii ăia vor bimbăși de binețe, nu ca la tine acasă, unde nici măcar n-ai bărbat! Huo!

Să-mi spună mie cineva că toată treaba asta n-are legătură cu mai sus menționata coaliție pentru evul mediu! Să aibă cineva tupeul! Și-o să aibă. Pentru că, de dragul voturilor în plus, Dragnea o să vă susțină prostia, și-o să vă facă să credeți că stupid is the new smart. Și-o să-mi veniți în haită și-o să urlați agramat la mine.

În Povestea Slujitoarei (The Handmaid’s Tale), carte scrisă de Margaret Atwood, transformată mai apoi de Hulu într-o serie tv de succes, se povestește cum, sub vălul bunelor intenții, lumea pe care o știm se transformă little by little într-o distopie îngrozitoare, în care un dumnezeu inventat de minți bolnave dă legi peste legi potrivit cărora, femeile sunt bune doar pentru a fi fătătoare, asemenea fermelor de porci, caniselor ilegale, ș.a.m.d. Nu vă povestesc mai mult pentru că poate-ați vrea să citiți cartea/vedeți serialul. Știți ce? Vă rog, citiți cartea, vedeți serialul! Speriați-vă de ceea ce se poate întâmpla pentru că, la un moment dat, ați avut senzația că o mână de descreierați religioși nu au ce să vă facă pentru că oricum sunt proști și nu-i bagă nimeni în seamă. Da, e amuzant să faci stand-up comedy pe seama lor, să nu-i iei în serios și să crezi că-s inofensivi exact ca nebunul de la etajul șase, de la tine din bloc. În realitate e doar periculos să ai atitudinea asta. Nu e nimic amuzant în asta!

Exact din motivul ăsta azi n-am putut să scriu amuzant.


Yours truly,

Iulia Kelt, 31 ani, femeie nemăritată cu o pisică în întreținere, fotograf și graphic designer, fost copil provenit dintr-o familie monoparentală, om care strânge gunoaiele după el și căruia nu-i pasă de ceea ce face Ionel.

 

Comentează cu Facebook-ul tău:

One Reply to “Povestea slujitoarei, o realitate din ce în ce mai posibilă. Stupid is the new smart”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *