Expediție în America de Sud cu troleul 102

Expediție în America de Sud cu troleul 102

Ora 4 după-amiaza, ora la care, atunci când nu-s reportaje de ultimă oră și maximă importanță, plec de la redacție. Tocmai ce mă urcasem în troleul 102. Uite un loc liber, îmi zic. Ia să m-așez! Pe unul dintre pereții interiori ai troleului văd un afiș cu Extreme Travel și-mi zboară gândul la excursii in muntii Romaniei. Ceva despre expeditii, cu câteva fotografii frumoase. Încerc să-mi revin, așa că-mi așez meticulos paltonul, ca nu care-cumva să facă vreo cută, îmi potrivesc  rucsacul lângă mine, îmi scot telefonul din buzunar, bag căștile în urechi. 

I believe in bending backwards and extending 
in my tracks 
trip back 
until the lesson is in action and 
your yard is feeding 
stop stark the disbelieving 
cause the garden holds the shards 
the medicine is in the seeds

Dintr-o dată, simt cum cineva mă bate pe umăr. Scot căștile, mă uit în urma mea. Biletele și abonamentele la control!  Dau să scot abonamentul, însă n-apuc pentru că mă dezechilibrez și odată cu mine, tot troleibuzul, abonamentul cu tot cu portofel sărindu-mi cât-colo. Ce-a fost asta? Se întreabă toată lumea? Om fi ajuns, oare, în Țiglina 1? Vă rog să coborâți! Ne spune șoferul. Au căzut liniile de tensiune ale troleului și cel mai probabil că va dura reajustarea lor. Ne cerem scuze pentru incoveniență.

Băi, băiatule, nimic nu merge cum trebuie în România asta! Mormâi în timp ce-mi adun lucrurile de pe jos și mă îndrept către ușile din mijloc. Însă, când să ies din troleu, constat că Țiglina 1, cartierul în care locuiesc eu, nu semăna deloc cu ceea ce-mi aminteam eu că văzusem dimineață, când plecasem de-acasă către ziar. Se pare că acum, Țiglina mea nu se mai afla la malul Dunării, iar de pe punctul ei cel mai înalt nu se mai zărea Dobrogea, peste Dunăre. Acum, în locul acestora se aflau niște munți foarte înalți, iar lângă ei un lac de o frumusețe covârșitoare. Ce… Dumnezeu.., exclam.

-Munții Anzi, lacul Nahuel Huapi. Chile, Argentina, ceva. Nu știu nici eu, abia am sosit. Îmi zice Emil Călinescu tremurând din cămașa lui înflorată cu mâneci scurte. N-am avut timp nici măcar să mă îmbrac. Bine că am apucat să așez pe cap pălăria, că nu știu ce făceam, îmi înghețau, naibii, urechile!

-Ce se întâmplă aici, Emile? Ce cauți tu aici? Eu mă întorceam de la muncă, eram în troleu și brusc mă trezesc aici.

-Mda, și eu mă pregăteam să mă duc la un blog meeting. Cică vor aștia să ne ducă într-un tur al Buenos Aires-ului.

-Cine sunt „ăstia”?

-Ah, ce frig îmi e, trebuie să fug, trebuie să fug!

-Emile, cine sunt „ăștia”, la ce te referi? Unde te duci?

tango argentinian
Tango în Buenos Aires

Măi, să fie! Parcă nimerisem într-un film făcut după vreo carte de-a lui Mircea Eliade. În jurul meu apărură cupluri dansând cel mai pasional tango pe care-l văzusem vreodată. Nu că văzusem multe scene de-acest gen în Galați până acum, ce-i drept. Din mulțimea cuplurilor, se desprind Cătălina Coman și Constantin Târnoveanu, dansând într-o continuă notă discordantă cu restul. Măi, să fie! Dacă-i Cătălina aici, înseamnă că sigur trebuie să fiu, totuși, în continuare în Galați. Cuplurile trec pe lângă mine, mă amețesc, mă rotesc după ele, vertij. Cuplurile dispar.

Toată lumea în troleu! S-au repus liniile în funcțiune! Începe o porție zdravănă de turism de aventura!

În câteva minute eram în Patagonia. Fac o fotografie cu telefonul. Dar nu pe asta, pe asta cred că o văzusem eu undeva printr-un poster cândva, iar mintea mea devenise, oricum, un pic haotică și fuzzy.

extreme travel
Patagonia

N-apuc nici aici să mă desmeticesc cumsecuvine, că-l și văd pe Radu Țuglea împreună cu Mona Rușinescu într-o colonie de pinguini, bucurându-se nevoie mare!

-Hai să-i mângâi și tu! Au niște pene atât de fine!

Ok, din Mircea Eliade o dăm un pic în David Lynch, îmi zic.

-Măi, dar ce-i aici? Chiar tot Superblog-ul e în expediția asta ciudată în care nici n-am idee cum am ajuns?

pinguini in patagonia
Colonie de pinguini în Țara de Foc

-Cum să ajungi? Cu troleul, ca noi toți! Se aude de undeva dintre pinguini Claudia Pătrașcu. E și Albert pe-aici. Uite-l acolo, ăla cu steagul Extreme Travel de-acolo!

Black out.

Ce-a fost toată chestia asta? Cum ați reușit?

-N-ați vrut dumneavostră, domnișoară, o excursie personalizata? Iată că dorințele chiar se îndeplinesc, trebuie doar să credeți suficient în ele!

-Poftim? Puteți să repetați ultima parte?

(…)

-Domnișoară, ce tot ai? Nu te-a învățat doamna mamă că nu-i frumos să ții șoferul de vorbă în timp ce conduce? Dumneata nu știi că pui, astfel, viețile tuturor în pericol? Răspunde cu totul alt șofer. Unde primul avea o oarecare asemănare cu Jean Claude, al doilea îmi amintea mai de grabă de unchiul Fester.

-Da, da, se aude din troleu! Cred că-ți trebuie un control psihiatric, domniță! Altfel nu-mi explic cum de ai încercat să ne iei pe toți la dans! Iar pe domnul în vârstă din colț l-ai tot mângâiat pe cap și-i spuneai „da, da, cine-i băiat bun? cine-i pinguin drăgălaș?”.

Mă uit pe geam, văd triburi primitive, așadar recunosc Galațiul. Undeva în apropiere trebuie să fie și insula exotica din mijlocul Dunării.

-OOOOk, oameni buni, nu știu ce-a fost asta, dar eu cobor aici. Cred că am să străbat restul drumului pe jos! Așa circuite să tot ai cu troleul 102!

Articol scris cu drag și spor pentru Superblog 2018, proba celor de la Extreme Travel.

Sursă foto: extremetravel.ro

 

Comentează cu Facebook-ul tău:

7 Replies to “Expediție în America de Sud cu troleul 102”

  1. daca n-as fi gasit David Lynch in articol, ti-as fi zis eu de el pentru ca seamana mult ce-ai facut tu aici cu operele lui. succes mult sa ai!

  2. Mi-a placut mult acest…advertise-short-story, sau mai aproape de noi…”nuvelisoara”. Mi-a placut asamblajul extrem de natural adevar-fictiune, mi-au placut notele contrastante dintre diferitele personaje “manipulate” asemenea unui maestru papusar, care te transpun sa vezi cu ochiul mintii alte lumi… E un reportaj alert aflat la granita irealului, asemeni celebrei pelicule “Back to the Future”, in care finalul te lasa cu acel semn de intrebare, foarte placut de altfel: am visat sau e adevarat ?!? Imi place!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *