Excursie în orașul fantomă, Slănic Moldova

Excursie în orașul fantomă, Slănic Moldova

Slănic Moldova, acest orășel de munte unde timpul parcă s-a oprit undeva prin (cel târziu) anii 1990. Lacătele puse pe porțile fostelor buticuri, restaurante sau alimentări te întorc într-un timp dus de mult, din care se aud ecourile pierdute ale râsetelor de copii, vocile părinților care-i strigă la masă și forfota turiștilor odinioară tineri. Toți din alt secol.

Ici și colo câte-un localnic plictisit și hotelurile fantomă. ÎNCHIS. Găsești o cârciumă deschisă, totuși. De la intrare te copleșește mirosul de mucegai amestecat cu alcool al meselor. Ieși. 

Din bazarul de suveniruri, cel cu 4 mese pline de nimicuri, puse pe de-o parte și de alta a aleii, se zărește o cană cu chipurile Elenei și a lui Nicu Ceașescu. Lângă, „Bine ați venit la Slănic Moldova”. Facebook-ul te trimite-n Covasna. O fi știind el ce-o fi știind. Îl lași să te ducă-n Covasna și-ți continui drumul printr-o zăpadă afânată și adâncă pe alocuri. În parcul central, cel fără oameni, se aude un radio din care rage gâjâit slujba de duminică. Unde ești tu, Stephen King, ca să scrii un al doilea sequel, de data asta românesc, la The Shining

Lucrurile se schimbă considerabil atunci când ajungi la pârtia de ski Nemira, unde populația începe să existe, oamenii să fie din secolul nostru, iar nenea de la telescaun să-ți smulgă mâna din umăr încercând să te salveze de-un pericol la care nu erai oricum expus. Pentru că nu ești prost ca să te duci cu moaca chiar în telescaunul vecinului. Dar el nu știe că nu ești prost. Cu festul pe cap, pe ochi, pe nas, pe gură, cu toții avem figuri de proști. 

Am tras câteva cadre ca să nu scap ocazia, totuși.

Comentează cu Facebook-ul tău:

3 Replies to “Excursie în orașul fantomă, Slănic Moldova”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *